Postoji više načina da nam se pridružite:

1.U Vašem mestu postoji radio klub?

Odlično, povežite se sa članovima radio kluba i dogovorite se da ih posetite. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije. Ne znate da li u Vašem mestu postoji radio klub! Pratite dalje info, pa ćete doznati.

2.U Vašem mestu ne postoji radio klub?

Ništa za to, možete stupiti u vezu sa:

-Savezom radio-amatera Vojvodine, na telefon (021) 420-185 ili preko maila SRV.

-Savezom radio-amatera Srbije na tel, (011) 26-34-248, ili posetite sajt SRS.

-Najbližim radio-amaterom kome možete da se javite i zatražite pomoć. Ko Vam je najbliži radio-amater doznaćete preko gore navedenih adresa.

Da bi ste se uključili u veliku porodicu radio-amatera treba da platite članarinu. Ne bojte se, naša članarina je ... skoro simbolična, iznosi oko 150 din mesečno koliko i koka kola u kafiću.

Želite da se učlanite, šta Vam kao budućem članu nudimo:

1.Korišćenje radio-amateskih frekvencija za komunikaciju sa radio-amaterima širom sveta.

2.Uspoatavljanje veza sa radio-amaterima širom sveta.

 

Šta mi je potrebno da bih koristio radio uredjaj?

Da bi ste mogli legalno da koristite radio uređaje za komunikaciju, morate položiti test u Vašem radio klubu. Nakon položenog testa, izdaje Vam se diploma o položenoj odgovarajućoj klasi radioamatera. Ne plašite se, sve znanje koje ćete steći, naučićete kroz zabavu, kroz usvajanje novih zanimljivih znanja i sposobnosti. Čuli ste za Morezovu azbuku, one čudne signale koji su se nekada koristili za prenos informcija? Danas su mnoge službe napustile ovaj vid komunikacije , ali ne i radio-amateri. Pored ostalih znanja, možete učiti, ako to želite i Morezeovu azbuku. Naravno, ona nije obavezna, da li želite da je naučite, zavisi od Vašeg interesovanja.

Nakon položenog testa, radio klub podnosi zahtev za izdavanje radioamaterske licence.

 

Zašto svaki radio-amater ima pozivni znak?

Sa dobijanjem licence, dobijate i pozivni znak, koji je Vaš i jedinstven je u svetu. Naša zemlja ima međunarodnu oznaku YU i YT. Ovom prefiksu dodaje se broj od 1-9 i zatim dva ili tri slova koja su samo Vaša. Ova kombinacija sačinjava Vaš pozivni znak. Pregled pozivnih znakova radio-amatera možete videti na sajtovima, ovde ili na međunarodnom sajtu za pozivne znake http://www.qrz.com

 

Kako mogu posedovati svoju ličnu radio stanicu? (rucnu r.s.- toki voki, mobilni r.s. ili stacionarnu r.s.)

Sa posedovanjem licence, otvaraju Vam se vrata za korišćenje radio-amaterskih uređaja, u radio klubu. Ako želite raditi sa radio uređajima iz Vašeg stana – kuće, potrebno je podneti i zahtev za izdavanje dozvole za radio stanicu. Sve će to, za Vas obaviti radio klub ili Savez radio-amatera Vojvodine. Na, ovom sajtu idite na potrebna dokumentacija.